Saturday, September 30, 2017

Muhammara: zoete paprikadip met olijfolie en knoflook


Dit is echt een succesrecept van mij en vandaag deel ik het dan ook eindelijk op mijn blog. Niet moeilijk, kost wel eventjes wat tijd, maar dan heb je ook een superlekkere dip die je kan gebruiken als broodbeleg, voor bij toastjes of zelfs als pastasaus. Deze lekkere muhammara is zoet door de paprika, een beetje pittig door de pepertjes en knoflook en tsja...je moet hem eigenlijk gewoon zelf maken om te proeven waarom hij zo lekker is.



Ingrediënten (voor een behoorlijke bak)

6 rode paprika's
250 g walnoten
4 teentjes knoflook
twee pepertjes
twee eetlepels agavesiroop*
twee eetlepels olijfolie
twee theelepels gemalen komijnzaad 
een theelepel gemalen koriander
broodkruim van 1 boterham
peper en zout naar smaak 

*hier kan je ook granaatappelstroop of appel diksap voor gebruiken

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 210 graden.
2. Doe de paprika's in hun geheel in de oven voor ongeveer 45 minuten, totdat het vel begint te blakeren.
3. Laat de paprika's afkoelen. Heel belangrijk, want ten eerste kan je het vel er niet makkelijk afhalen als ze nog warm zijn, en ten tweede brand je anders echt je vingers eraf.
4. Verwijder de steel en de zaadjes en pel het vel eraf.
5. Pureer de paprika's samen met de kleingesneden pepertjes.
6. Doe dit voor 20-30 minuten in de oven zodat het vocht verdampt.
7. Snijdt de walnoten grof in kleine stukjes, pers de knoflook en meng dit samen met de olijfolie, agavesiroop, kruiden en broodkruim. Ter garnering kan je er nog wat walnoten en olijfolie opdoen.  













Dat is het! Zoals ik al zei kost dit recept wel wat tijd, vooral omdat de paprika's lang in de oven moeten en omdat de velletjes eraf krijgen ook wel even tijd kost. Maar dan heb je wel echt iets lekkers. Ik heb dit nu twee keer gemaakt en beide keren waren familie en vrienden wild enthousiast. Maken dus! Ik vind hem zelf het lekkerst op brood, maar ook met naanbrood of toastjes is muhammara erg lekker.

1 comment:

  1. Jippie, nu kan ik ook zelf een poging doen om het te maken! :)

    ReplyDelete