Monday, January 9, 2017

Omgekeerde bananentaart met chocola



Vandaag deel ik met jullie een heerlijk recept uit het Italiaanse kookboek Dolci. Hierin staan allerlei Italiaanse nagerechten, taarten en koekjes. Dit is het tweede recept dat ik maakte uit dit kookboek. Deze omgekeerde bananentaart, ''Torta capovolta di banane'' in het Italiaans, is niet een taart die je snel maakt. Je moet er wel even de tijd voor nemen. Maar als je dat doet, heb je ook een geweldig eindresultaat waar iedereen van zal smullen!

Ik heb deze taart samen met mijn vader gebakken. Het recept komt dus uit het boek ''Dolci''. Dit is een ontzettend leuk kookboek, waarover ik binnenkort een review zal schrijven. We hebben het recept echter iets aangepast, omdat we een grotere bakvorm gebruikten dan in het boek. Hieronder vind je dus het aangepaste recept! Het is een lekkere taart die banaan en chocolade liefhebbers zeker zal bevallen.

Ingrediënten voor het kruimeldeeg: 

- 300 gram bloem
- 1 vanillestokje
- 80 g suiker
- 150 g koude boter
- 1 ei, 2 eidooiers
- klein beetje zout

Het originele recept zegt dat je 250 gram deeg moet gebruiken, bovenstaande verhoudingen zijn voor 450 gram deeg. Echter gaan zij uit van een bakvorm van 20 cm en hebben wij de taart gemaakt in een bakvorm van 26 cm. Voor een bakvorm van 26 cm, is 300 gram deeg prima. We hebben het deeg gemaakt zoals bovenstaand en toen de rest in de vriezer gedaan.

Het deeg maak je door de bloem, de boter, de suiker en een klein beetje zout samen in een kom te doen. Schraap het merg uit het vanillestokje en doe dit erbij, Dit mix je met een handmixer of een keukenmachine. Hierna kan je het ei en de eidooiers erbij doen, en dit mixen met een handmixer of keukenmachine. Wanneer het dikker wordt, kan je het met je handen tot een bal kneden. Wikkel de deegbal in plasticfolie en laat het een halfuur rusten in de koelkast.

Ingrediënten voor de taart:

- 60 g boter + boter om in te vetten
- 5 bananen (gebruik je een bakvorm van 20 cm? Dan zijn 4 bananen genoeg)
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 75 ml Grand Marnier likeur
- 150 g pure chocola
- poedersuiker, om te bestuiven
- bloem, om te bestuiven

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de taartvorm in met boter. Pel de bananen en snijdt ze in de lengte doormidden. Smelt de helft van de boter (dus 30 gram) en de bruine basterdsuiker in een koekenpan, en bak hier de bananen in. Ik zou aanraden om twee koekenpannen te gebruiken en in allebei de helft van de suiker en boter te gebruiken. Dus in elke pan 15 gram boter en een halve eetlepel bruine suiker. Dan gaat het een stuk sneller, maar als je het in 1 pan wil doen kan dat ook, alleen dan moet je het in twee beurten doen. Als de bananen bruin beginnen te worden, verdeel je er de likeur overheen. Dit laat je verdampen. Draai de bananen om zodat beide kanten mooi bruin worden.

Smelt de chocola, ik vind dit het handigst om au bain marie te doen. Doe hier de resterende boter bij en smelt dit volledig. Bestuif de ingevette bakvorm met poedersuiker en leg de bananen hierin. Giet hier de gesmolten chocolade overheen, maar laat nog ongeveer een eetlepel over om je taart straks mee te versieren! Bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot een ronde vorm die iets groter is dan je bakvorm. Leg dit deeg over de bananen heen en druk de randjes goed aan. Hij kan nu voor een halfuur in de oven.

Als hij klaar is, laat je hem nog vijf minuutjes in de bakvorm zitten voordat je hem kan uitstorten. Dat doe je door eerst de randjes voorzichtig een beetje los te maken met een mes, en dan het bord/schaal waarop je je taart wil hebben tegen de vorm aan te drukken, en hem dan om te keren. Als het goed is, komt de taart er zonder veel moeite uit. Versier de taart met wat gesmolten chocolade.

En klaar is je heerlijke taart! Ik zou hem zelf opdienen als hij nog een beetje warm is, maar koud is hij ook erg lekker. Veel bakplezier en laat me weten of je hem gemaakt hebt!

3 comments:

  1. Jum, wat ziet dit er onwijs lekker uit. Sowieso is de combinatie van banaan en chocolade hemels <3 Bedankt voor dit heerlijke receptje!

    ReplyDelete
  2. Ziet er wel echt super lekker uit! haha. De combi past ook zeker goed bij elkaar.

    ReplyDelete
  3. Oh. My.. dit klinkt zo ontzettend lekker. Banaan en chocolade, dat zit al snel goed!

    ReplyDelete